- Falešný med - jak jej rozpoznat

23. září 2017 v 0:05 | Lena |  - Mé kung - fu

Med považuji za naprosto unikátní potravinu. Včeliček a jejich ustavičné práce si nesmírně vážím, jistě znáte rčení, kde se dí, že pracovitý člověk je "pilný, jako včelka".

Ovšem, aby med obsahoval hodnotné a zdraví prospěšné látky, musí být poctivý. My naštěstí máme skvělého dodavatele, který produkuje opravdu kvalitní med, ale má jej čím dál méně, a proto se občas také poohlížíme jinde, jelikož tohoto pokladu, jak med nazývám, spořádáme opravdová kvanta.

Co je problémem, doposud jsme nenatrefili na med, jež by se kvalitou vyrovnal tomu, který již léta odebíráme. Ve všech, různými známými doporučených medech jsem našla látku, která kvalitu nesmírně snižuje, a tou je přidaný klasický cukr, nebo sirup, což je nepřípustné a prodejci tak činí, jelikož chtějí co nejvíce vydělat podvodem.


Jak tedy poznat kvalitní med?
V obchodech: Tak na koupi medu v obchodních řetězcích bych vůbec nesázela. Pokud se ovšem přesto rozhodnete, že tak učiníte, zde je několik rad:

Utrafiltrace:
Dle různých průzkumů až tři čtvrtiny všech medů v supermarketech má být ošetřeno tímto procesem. Tento druh filtrace odstraní nejen nečistoty, jako jsou stopy vosku, ale bohužel i veškerý pyl.
Výrobci tvrdí, že ultrafiltrace je nezbytná pro prodloužení doby trvanlivosti výrobku a zabraňuje cukernatění. Ti, kdo si však často a rádi med vychutnají, vědí, že pyl je pro tělo velmi prospěšný.
Výše zmíněný průzkum také tvrdí, že hlavním důvodem, proč se vyvarovat ultrafiltrovaným medům, je ten, že pak nelze určit jejich zeměpisný původ. Pokud existuje riziko kontaminace skrze pyl, je původ vypátrán a provede se analýza. Jako příklad lze uvést čínský med: čínští výrobci ošetřili ultrafiltrací med určený pro vývoz, takže nebylo možné dohledat původ; tento med je pak často kontaminován kovy a nelegálními antibiotiky.

Falešný med
Pokud chcete zjistit, zda je med falešný, je nutno zvážit i další faktory. Balené medy bývají často produktem směsi medu a glukózy, nebo mají vysoký obsah nekvalitního medu.

1) Přečtěte si složení na obalu. Nesmí obsahovat kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, nebo glukózový sirup.
2) Pokud jste si koupili med, který po čase nezcukernatěl, může se jednat o falešný med. Pravý med časem tuhne. Stejně tak tuhne, pokud ho uchováváte v lednici. Pokud nechcete riskovat, kupte si pastovaný med.
3) Pokud do sklenice s vodou ponoříte lžičku s medem, neměl by se rozpustit. Med, který se ve vodě rozpustí, má vysoký obsah vlhkosti, a je tedy falešný či nekvalitní.
4) Přidejte do sklenice s trochou medu pár kapek octa a zamíchejte. Pokud se vytvoří pěna, je med falešný.
5) Zda je med čistý, můžete poznat, pokud jej zapálíte. Pravý med hoří.
6) Pokud máte jód, smíchejte několik kapek s vodou a přidejte trochu medu. Pokud kapalina zmodrá, je med falešný a obsahuje škrob, nebo mouku.
7) Já obecně, pokud med kupuji, zkouším jeho hustotu mírným obrácením sklenice. Dle mých zkušeností, med, který je hustý bývá lepší.
8) V obchodě Vám sice ochutnání medu nenabídnou, ale jinde ano - farmářské trhy apd. V medu nesmí být cítit, tedy na základě vůně, ani chuti klasický cukr - zcela jistě je nadstavován, nebrat!

Dobrou chuť a pevné zdraví. Vaše Lena


Článek je zpracován na základě mých zkušeností,
+ část přejata





 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Aktuální články

Reklama