- Okra voda nejen pro zdraví ledvin a žlučníku > příprava, účinky

14. července 2016 v 0:44 | Lena |  - Zdraví z přírody
Okra je působivá rostlina pocházející z oblasti kolem Nilu v severní Africe a na středním Východě. Pěstuje se tedy zejména v tropických oblastech a teplejších částech světa. My ji známe pod názvem Ibišek jedlý. Okra byla známa již ve 2. tisíciletí př.n.l. U nás ji vypěstujeme jedině pod fóliovými kryty, popřípadě ve skleníku.



Okra je velice výživná, jelikož obsahuje vitamíny A a C, je dobrým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, kyseliny listové. Obsahuje i škrob, thiamin a riboflavin, dále také antioxidanty epicatechin, catechin, rutin a quercetin. Tyto antioxidanty jsou schopny zabránit poškození buněk způsobené faktory životního prostředí a stresu. Z tohoto hlediska je prospěšná našemu zdraví. Pokud okru namočíme do vody, její konzistence se změní ve slizovitou. Tohoto je možno zbavit se jedině procesem vaření.




Účinky konzumace a pití macerátu

Okra posiluje imunitní systém.
Preventivně působí proti onemocnění ledvin.
Díky vitaminu C, který je přirozeným antioxidantem, disponuje i protizánětlivými účinky a omezuje rozvoj příznaků astmatu.
Má mnoho vynikajících vlastnosti pro udržení zdraví gastrointestinálního traktu.
Je vhodná pro prevenci diabetu.
Zachycuje v těle přebytečný cholesterol, metabolické toxiny a přebytečnou žluč. Díky své slizovitosti se následně to, co zachytí, lehce dostane ven skrze stolici.
Vzhledem k vyššímu % obsahu vody brání vzniku zácpy a nadýmání.

Jak připravit okra vodu
Okře ořízneme přední i zadní část a rozkrojíme na 2-3 kousky. Vložíme do sklenice vody a ponecháme odstát přes noc. Výživné látky se vstřebají do vody a my tímto způsobem získáme macerát se spoustou energie a výživných látek... Ráno, 30min. před snídaní vypijeme celou sklenici vzniklého nápoje. Pitím tohoto nápoje se snižuje hladina cukru v krvi, zlepšuje stav astmatu, udržují zdravé ledviny. viz výše
Někteří lidé dávají přednost okru nakrájet na tenké plátky, namísto namáčení větších kousků. Takto připravená voda však chutná mírně hořce.

Okru můžeme konzumovat během celého roku, vařenou, smaženou či dušenou. Je možné ji připravovat na mnoho způsobů. Výborná je osmažená či vařená s kyselými přísadami jako jsou citrusy, ocet, popř. rajčata. Toto ji zbaví její slizovité struktury. Chutná je také s tomatovou omáčkou, zapečená s bramborem.


Dobrou chuť a zdraví zdar!




Prameny




 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Aktuální články

Reklama