- Instantní káva obsahuje karcinogeny + názor Živé Vody

26. února 2016 v 0:44 | Lena |  - Potraviny, výživa

Instantní káva - akrylamid v každém šálku

Než se pravá káva promění v kávu instantní, projdou si její zrna mnoha procesy. Instantní káva dle údajů poprvé spatřila světlo světa ve Velké Británii kolem roku 1770. Na trh se započla dodávat počátkem 20. století. Zajímavostí může být, že výzkum a technologický vývoj instantní kávy trval 7 let. V mnoha domácnostech nahradila kávu pravou, jelikož lidé se mylně domnívají, že její příprava je méně náročná na čas. V dnešní uspěchané době je toto krokem vpřed, že. A jelikož konečný výsledek je ve srovnání s pravou kávou vcelku podobný, čili pátrat po tom, zda je lepší káva pravá, či instantní jen tak někoho nenapadne. V obecných kruzích se má za to, že instantní káva je stejná jako pravá, s jediným rozdílem, který lze vidět v konzistenci.

Původní postup výroby instantní kávy spočíval v tom, že pravá káva se nejprve namlela, poté louhovala a výsledný extrakt byl vysušen. Tento postup a konečný výrobek byl však z hlediska praktičnosti trošku problematický. Udržet instantní kávu tak, aby sušený prášek nenabíral vlhkost byl problémem, stejně jako to, aby se správně rozpustila a nezanechávala v hrnku kousky přilepené ke dnu. V 50. letech se tedy tento proces zdokonalil a dnes máme na trhu instantní kávu rozpustnou, příjemně vonící a velice podobnou kávě pravé.


Výroba instantní kávy
Výroba instantní kávy prochází následujícími procesy: extrakcí, filtrací a koncentrováním, sušením. Proces extrakce, tedy louhování kávy probíhá ve speciálních kávovarech. Zde firmy používají své vybrané a preferované druhy kávy + specielně předměkčenou vodu, která se do kávovarů k extrakci nalévá. Následně dochází k opakovanému zahřívání na vysokou teplotu a ochlazování. Káva prochází redukčním procesem tak, aby na konci tekutina obsahovala 20-30% pevných částic. Poté dochází k dalšímu zhušťování, tedy koncentraci, aby tekutina obsahovala pevných částic cca 40%. Pak se do kávy vrací její přirozené aroma, které se při tomto procesu vytratilo, a to za použití různých plynů. Následně se káva suší, aby získala formu suchého prášku, dvěmi způsoby. Buďto horkým vzduchem, nebo mrazem. Sušení mrazem za velmi nízkých teplot, což se nazývá lyofilizace je ovšem nákladnější na výrobu, z tohoto důvodu se častějí používá sušení horkým vzduchem. Tento výrobní proces se může jevit docela nevinně, ovšem použití "předměkčené" vody, či různých plynů je trochu zavádějící.. Pokud by někoho zajímalo, zda se do inst. kávy přidávají éčka, odpověd je Ne. Doufejme.

Nebezpečný akrylamid
Co už se ovšem tolik neprezentuje je skutečnost, že procesem zahřívání na vysokou teplotu, pražením kávy vzniká nebezpečný akrylamid, který je spojován s výskytem rakoviny a neurologických problémů. Akrylamid je látka, která vzniká u některých potravin zahřívaných na vysokou teplotu, což je u výroby instantní kávy jedním z hlavních procesů. Mezi další lze okrajové jmenovat hranolky, či brambůrky. Dále byl jeho výskyt zjištěn i u některých druhů dětské výživy, zejména u těch obsahujících obiloviny. Akrylamid má způsobovat mutaci DNA, urychlovat růst tumorů a šíření rakovinových buněk.

Akrylamid byl prokázán u všech testovaných výrobků instantní kávy na trhu. I přesto, že hodnoty v některých výrobcích nejznámějších firem jsou alarmující, výrobci se brání tím, že jinak kávu vyrobit nelze a že obsah akrylamidu je v souladu se směrnicemi EU. Jediné doporučení, které prozatím mohli odborníci v souvislostí s instantní kávou nabídnout, je vybírat si instantní kávu lehce praženou (light roast), měla by obsahovat akrylamidu méně než (tzv. dark roast), tedy tmavá, vysoce pražená.

Co se týče zdravotní závadnosti, tady je odpověď poněkud složitější. Není káva jako káva. Káva je o to zdravější, čím méně obsahuje následujícící 3 látky:

ochratoxin A = OTA > jed způsobený plísněmi při špatném skladování kávových bobů
akrylamid > spálenina, která vzniká při pražení, ve vyšší koncentraci je zde nebezpečí výššího výskytu rakoviny
furan > vzniká také při pražení, je rakovinotvorný

Různí výrobci vyrábí kávu s různým podílem těchto třech látek. Na instantní kávy vypracoval časopis ► Dtest ◄ posudek. Testované kávy od různých výrobců dopadly rozdílně, obecně se však prokázalo, že čím je káva dražší, tím kvalitnější a tudíž méně "zdravotně závadná". Pro některá zobrazení je nutno se přihlásit.

Lena - můj pohled
Co dodat. Tato káva je sice vyrobena z kávy pravé, ovšem než se tak stane, kávová zrnka projdou vcelku zdlouhavým procesem. Zachová-li si i poté své pravé jádro budiž otázkou. Výrobce toto sice může tvrdit, ovšem i kdybychom věřili tomu, co je psáno na etiketě tohoto výrobku, nikdy nemůžeme vědět, co obsahuje ve skutečnosti. Leda, nechat udělat řádný rozbor.

Já tuto "napodobeninu" nepožívám, ale znám lidičky, kteří nepijí nic jiného. Mi osobně chuť této kávy částečně připomíná vymočené ponožky, vůně nic moc, pěna také nic moc - bez urážky. Káva musí mít poctivou pěnu. Mimo jiné, původně byl tento druh kávy údajně určen pro vojáky, kde tedy měla díky nedomáckým vojenským podmínkám logické uplatnění. Osobně mi přijde, že uvedení této kávy na trh pro širokou veřejnost byl spíše skvělý marketingový tah, jak vydělat peníze. Udělá se reklama, káva dostane název lahodící uchu, je uvedena jako nová móda, mnozí uvěří a domnívají se, že jejím pitím jsou IN. Výrobní koncerny si mnou ruce a stvořitel této myšlenky se směje pod vousy. Měla jsem kolegyni, která se cítila velice moderní, že tuto kávu kupuje a požívá. U mne toto vyvolávalo a vyvolává akorát útrpný úsměv. Ovšem, to je každého věc. Jeho tělo, jeho volba. Tolik můj názor.




Článek doručen @
Další příspěvky této kategorie > ♪♫♪





 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | E-mail | 26. února 2016 v 22:45 | Reagovat

Ano, už jsem podobnou studii kdysi četla. Váš názor plně sdílím. U nás v rodině instantní kávu také nepijeme. Už jen ta chuť je taková divná. Jednou, kdysi dávno mi ji uvařila kamarádka a já z toho byla celý den úplně vedle. A té pachuti jsem se nezbavila, až na druhý den ráno mi bylo lépe.

2 Lena / autorka Lena / autorka | 28. února 2016 v 20:34 | Reagovat

Zkoušela jsem i tu nejdražší, konkrétní značku si již nepamatuji a nepřesvědčila mne.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama