- Zázvorový punč a čaj na nachlazení - příprava, účinky

13. února 2015 v 20:07 | Leonia |  - Recepty - vaření

Skutečnost, že zázvor obsahuje antibakteriání látky je vcelku známá. O něco méně však lidé vědí o jeho příznivých účincích na snižování alergie, řečeno všeobecně. Zde se užívá cca 2 milimetrový plátek čerstvého kořene denně. Vzhledem k jeho ostrosti doporučuji v nastrouhané formě posypat potravinu, kterou právě konzumujete. Zde se ovšem nejprve raději poraďte se svým lékařem, popřípadě léčitelem. A co vašim chuťovým buňkám říká lákavá vůně zázvorového punče, nebo čaje, teplého či naopak ledově osvěžujícího? V zimním období nám takovýto čajík udělá velkou službu v dobách různých nachlazení. Máte chuť? Pak nahlédněte níže.

Co je uváděno o zázvoru: Jeho typickou silnou vůni mu dodávají esenciální oleje, mimoto obsahuje také celou řadu vitamínů, kupř. vitamín A, B1, B2, C, E a minerální látky - hořčík, fosfor, draslík, vápník, sodík, železo. Jednou z důležitých látek v něm obsažených je i gingerol, která mu dává onu pikantně ostrou chuť. Tato látka je svým chemickým složením velmi podobná kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách.


Zázvor disponuje kladnými účinky na trávicí trakt, potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení, chuť k jídlu, napomáhá proti nevolnosti, migréně, má protizánětlivé účinky, stimuluje krevní oběh, prohřívá, snižuje cholesterol, předchází vzniku onemocnění dýchacích cest, zmírňuje nevolnost při cestování a v těhotenství, je nápomocen při redukci váhy, má afrodiziakální účinky, podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti v krční oblasti, za krkem a celkově uvolňují ztuhlé svaly.

Příprava zázvorového punče

Ingredience

5 cm čerstvého oloupaného kořene zázvoru
cca 3 cm plát skořice
4 lžíce třtinového cukru
lžíce citrónové šťávy
strouhaná kůra s 1 ks pomeranče, nejlépe pochopitelně v bio kvalitě
lžíce černého sypaného čaje
100 ml sherry
600 ml vody, kterou dále budeme dělit

Zázvor nakrájíme na tenké plátky. Společně s pomerančovou kůrou, skořicí a třtinovým cukrem vhodíme do 400 ml vody a 5 minut povaříme.
Mezitím si z 200 ml vody a sypaného čaje připravíme silný čajový výluh. Čaj i zázvorový základ scedíme a obojí smícháme v dostatečně velkém džbánu.
Přidáme citrónovou šťávu a sherry - pečlivě promícháme a ihned servírujeme.

Následující zázvorový základ je určen k uskladnění a použití při výrobě čaje

Ingredience

Zde se postupuje dle velikosti uzavíratelné sklenice, do které máte v plánu ingredience vložit.
Potřebujeme tedy:
čerstvý kořen zázvoru
citrony, nejlépe v bio kvalitě
med

Omyté citróny i zázvor nakrájíme na kolečka, popř. čtvrtky, jak je libo. Tvoříme vrstvy - zázvor, na to citrón, zalejeme medem. Tímto způsobem postupujeme do zaplnění prostoru sklenice, kterou uzavřeme a necháme po 3 dny uležet v lednici.
U přípravy čaje pro dospělé osoby vložíme do šálku lžíci, dětem nad 2 roky lžičku směsi, poté zalejeme horkou vodou, kterou jsme po sevření nechali chvíli odstát, aby nebyla přímo vařící.

Skladovat v lednici je možno cca 2 měsíce.

Posílí obranyschopnost v chřipkovém období, při nachlazení, uleví od kašle.

Zázvorový čaj k okamžitému užití

Ingredience

lžíce nastrouhaného zázvoru
citrón dle libosti
med, co vaše chutě snesou

Vše zalejeme hokou vodou, necháme chvíli odstát, aby došlo k řádnému propojení vody a látek obsažených v ingrediencích a podáváme.

Pokud do tohoto čaje přidáme snítku meduňky a necháme vychladnot, vznikne tzv. čaj "ledový".



Dobrou chuť a pevné zdraví za pomoci podané ruky přírody vám přeje Leonia









Další příspěvky této kategorie > ♫♪♫







.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | E-mail | 18. února 2015 v 12:48 | Reagovat

Pěkné přiblížení účinků zázvoru a super receptíky, nyní velice aktuální. Hlavně mě zaujal ten vrstvený základ, ten si určitě vyrobím. Skladuje se delší dobu, tím pádem je člověk stále připravený.
Děkuji!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama