- Nakládané olomoucké tvarůžky - recept + něco navíc

18. července 2014 v 21:07 | Lena |  - Kuchařka pro muže

Tvarůžky... Někdo jejich chuť miluje, jiní je zase nemusí. Labužníci by se však po nich mohli utlouct. Někteří znalci a pamětníci tvrdí, že před lety byla jejich kvalita vyšší. Zdali je tato skutečnost dána změnou kvality ingrediencí, kdy tento aspekt není v moci výrobce změnit, nebo došlo ke změně při "výrobě", kdy konečný výsledek není tolik žádoucí mi není známo. Každopádně, i přes toto malé mínus tento pokrm i nadále dobývá nejvyšších met v řebříčcích popularity mezi fajnšmekry.

U nás v teritoriu naší domácnosti se konzumují pouze občas, kdy jedním z důvodů je typický silný odér, který pro naše nosní, a tím pádem ani chuťové buňky není příliš vábný. Obdržela jsem však recept, který jej nejen zmírní, ale navíc dodá tvarůžkům nové dimenze chutí. Chci se s Vámi o něj podělit a věřím, že konečný výsledek bude slavit úspěch, tak, jako u nás.
Čili, jdeme na to vážení ;-)


Potřebné ingredience:
2 balení olomouckých tvarůžků
lžíce plnotučné hořčice
3 - 4 feferonky
2 cibule
2 bobkové listy
1 lžička celého pepře
3 stroužky česneku
kudrnka
olej

Postup:
Cibuli nakrájíme na proužky, feferonky a kudrnku na menší kousky. Do oleje přimícháme hořčici, nahrubo nakrájený česnek, celý pepř a lehce prošleháme. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem vrstvíme tvarůžky, které prokládáme cibulí, feferonkami, kudrnkou a přidáme vavřínové listy. Na závěr zalijeme připraveným ochuceným olejem. Pečlivě zavíčkujeme a dáme do ledničky uležet na 3 dny.
Garantuji Vám, že již druhý den budete zvědaví, jak tento výtvor chutná a potají budete uzobávat :)

Podáváme s čerstvým pečivem jako chuťovku k vínu, nebo pivečku.
Apropo, tvarůžky je také možno nakládat ve světlém pivu, které nalijeme na syrečky proložené cibulí a kořením.


A malý bonus, kterému budou rozumět i osůbky, jež pokrmy z tvarůžků příliš nemusí. Patřila jsem mezi Vás, do doby, než mi jedna dobrá duše ukázala, že i nepříliš velká sympatizantka těchto syrečků si může pochutnat na velmi jednoduché svačince, která je složena právě z nich. Typický odér není nijak markantní.

Jak na to? Jednoduše:
Na krajíc chleba namazaného poctivým máslem pokládáme syrečky nakrájené na tenká kolečka. Přidáme na kostičky, či kolečka nakrájenou cibuli a prosněžíme mletou červenou paprikou. To je vše. Tato mňamka má i zajímavý název > pivní pes. Zdali jej vymýšleli milci tohoto chmelového nápoje ve chvíli, kdy se nacházeli pod vlivem alkoholu, který obsahuje, takže nevěděli, která bije mi není známo, každopádně, fantazii se v této věci meze nekladou. Čili, jak tomuto pokrmu budete říkat Vy je pouze a jen na Vás.


Pokud se tedy se ctí ujmete vytvořením těchto mňamek, pak rozhodně uvítám a ocením, pokud mi napíšete, zdali chutnalo... :)



A nyní nezbývá, než všem popřát poctivou dobrou chuť !! :)


Vaše Lena










Další recepty kategorie Kuchařka pro muže > ZDE








.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | E-mail | 18. července 2014 v 22:19 | Reagovat

Tvarůžky podle Vaší rady jsem dělala v červnu a byly teda výborné.Jen jsem nedávala celý pepř ale mletý, protože pepř používám hodně-máme ho rádi a tvarůžky také.
Jen musím potvrdit , že kvalita tvarůžků už opravdu není taková , jako kdysi a je to veliká škoda .

2 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | 20. července 2014 v 21:24 | Reagovat

My jsme je opět dělali před několika dny, a také jsem místo celého pepře dala jeho jinou variantu - čerstvě namletý a voňavý trojbarevný.
Dobrý kuchař vždy zkouší něco nového a má rád změnu, vidím, že v tom jsme za jedno :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama