- Švábi > budoucnost pro zdraví, kosmetiku i ekologii ?

21. března 2014 v 0:07 | Lena |  - Zajímavosti

Čína a asijské země celkově jsou známé svými znalostmi a zkušenostmi v oblastech, jež skýtá příroda, které se týkají využití jejích zdrojů ve prospěch lidského zdraví a krásy. A že se leckdy jedná o náležitosti vskutku kuriózní se můžeme přesvědčit i v následujícím článku. Šváb je mnoha lidmi brán jako obtěžující hmyz, který v domácnostech není příliš vítaným společníkem. Ale představme si, že tento tvor se dá pěstovat pro krásu. Bojujete s pleší, či chcete-li omládnout, můžete si pravidelně čistit své tělo, a zároveň k tomu přidat něco navíc, v podobě výrobků, jež obsahují výtažky ze švába. Toto tvrdí a má vyzkoušeno například pan Li-Shunan, profesor tradiční medicíny. Navíc, pěstování, nebo řekněme chov tohoto brouka je zároveň svým způsobem ekologické, neboť se dají živit velice levně. Lena

Velkopěstitel pan Wang Fu-ming, který vystudoval jen střední školu chtěl odjakživa podnikat. Už jako chlapec sbíral hmyz a různé brouky. Později tyto brouky, mezi nimiž nechyběli ani štíři začal prodávat. Tito "živočichové" se používají v tradiční čínské medicíně, ale konzumují se také jako delikatesa. Jedna dávka hmyzích vajíček, jež později započal pro rozmnožování a zisk pěstovat, ale byla kontaminována švábími vajíčky. "Náhodně jsem je vypěstoval a zjistil jsem, že je to ten nejjednodušší a nejziskovější druh podnikání," vysvětlil.
Počáteční náklady byly minimální. Wang koupil vajíčka švábů a opuštěnou drůbežárnu. Švábi jsou ze své podstaty zdraví tvorové, které nedecimují stejné choroby, jako například drůbež. Jsou všežravci, ale přednost dávají rozkládající se zelenině. Wang ty své krmí bramborovými a dýňovými slupkami, vyhozenými z okolních restaurací.


Hranatá betonová budova v čínském městě Ťi-nan bývala původně drůbežárnou, ale v současnosti se tu pěstuje naprosto odlišný druh hospodářského zvířete - miliony švábů, napsal list Los Angeles Times. Uvnitř se to hemží chumáči červenohnědých hmyzích těl, mezi pláty vlnitého plechu a kartonů z vajíček propojených dohromady, aby vytvořily přesně ten druh temných úkrytů, jakým švábi dávají přednost. Wang Fu-ming si kleká a vytahuje jedno ze švábích hnízd. Nespokojení z vystavení světlu se švábi snaží utéct a několik mu jich leze po ruce nahoru ke krátkému rukávu košile. "Není se čeho bát," říká Wang návštěvníkům, kteří mají tendenci couvat zpátky do chodby, kde švábi visí i na nepříjemně nízkém stropě. Vzít jim život je snadné. Stačí je vymést, nebo vysát vysavačem z hnízda a hodit do velké nádrže s vroucí vodou. Pak se suší na slunci jako chilli papričky.

Vcelku pochopitelně je švábí podnikání, kterému se říká "speciální chov", dost utajenou záležitostí. Žádné nápisy neupozorňují na to, co se vlastně na farmě pěstuje. Část firem, které šváby používají, rozhodně nechce prozrazovat, co je jejich "tajnou přísadou" ve výrobcích. A farmáři nechtějí dráždit sousedy, jimž by se přítomnost milionů švábů za jejich dvorky nemusela vůbec líbit.

Nejméně pět farmaceutických společností je používá pro účely tradiční čínské medicíny. V Číně, a také Jižní Koreji probíhá výzkum užití drcených švábů do přípravků proti plešatění, k léčbě AIDS, rakoviny, či jako přísady do vitamínových doplňků stravy.

Li Shunan, 78letý profesor tradiční medicíny z provincie Yunnan, který je považován za otce švábího výzkumu, v 60. letech minulého století zjistil, že etnické menšiny podél vietnamských hranic používají pastu ze švábů k léčení tuberkulózy kostí. "Švábi přežijí prakticky cokoli," říká Li. "Chtěli jsme zjistit, co je dělá tak silnými, proč dokážou odolat i následkům jaderného výbuchu."

Pan Li vypočítává celou řadu zdravotních přínosů švábů, které vyzkoušel sám na sobě. "Vypadaly mi vlasy. Udělal jsem si spray ze švábů a zase mi narostly. Používal jsem je jako masku na obličej a lidé tvrdí, že jsem se za všechny ty roky vůbec nezměnil," dodává.
"A švábi jsou také velmi chutní," tvrdí farmář Wang, který je připravuje smažené a okořeněné solí. "Kdo je neochutná, ten bude celý život litovat," dodal a pustil se do nich za pomoci jídelních hůlek.

Švábi v mnoha lidech vyvolávají podvědomý strach a nechuť, ale Wang na ně pohlíží velmi přátelsky jako na své bohatství i budoucnost. Tento třiačtyřicetiletý podnikatel je největším švábím producentem v Číně, a tudíž pravděpodobně i na celém světě. Jeho šest farem chová odhadem deset milionů švábů, které prodává výrobcům asijské tradiční medicíny a kosmetickým firmám. Ty si švábů cení coby levného zdroje bílkovin, a také pro materiál z jejich křídel, který je podobný celulóze.

Od roku 2010, kdy pan Wang v tomto oboru začal podnikat, stoupla cena sušených švábů desetinásobně ze zhruba čtyř dolarů (asi 80 korun) za kilo až na 20 dolarů. "Pomýšlel jsem na chov vepřů, ale při tradičním farmaření je zisk velmi nízký," řekl Wang a dodává: "U švábů ale investujete 20 jüanů (cca 60 korun) a dostanete zpátky 150 jüanů."
Ale dokonce i mezi Číňany bylo toto podnikání poměrně málo známé, až do nedávné doby, kdy z farmy v provincii Ťiang-su uprchl odhadem milion švábů, což se dostalo do titulků v médiích nejen v Číně, ale i v zahraničí.



-



Článek mi byl zaslán a byl
zde vložen pouze pro zajímavost








.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama