- Svařákem proti nachlazení > originální recept

31. ledna 2014 v 0:07 | Lena |  - Zdraví z přírody

Zimní období, kdy je vzduch ostrý jako břitva a mráz zalézá pod kůži je ovšem lákadlem pro různé venkovní aktivity. Ať už se jedná o poklidnou procházku, nebo náročnější sport, když se vrátíme do tepla svého domova, máme chuť se něčím pořádně zahřát i zevnitř. Čajík s rumem, nebo co takhle svařáček? Tento nápoj známe všichni, ale každý na jeho přípravu máme mimo základního, tak trochu jiný postup. Obdržela jsem svižný recept s krátkým povídáním, jak jej originálně připravit způsobem, jehož výsledný efekt je nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Pojďme na to. L

Lékaři, lékárníci i hygienici v těchto dnech upozorňují, že chřipkové období brzy přijde a je třeba imunizovat. A mají pravdu. Dejte na ně, imunizujte! Nejraději lahodným svařáčkem.

Nejdříve se podívejme, jak kvalitní víno prospívá zdraví. A potom si můžeme říci, jak postupovat, aby ten "náš" svařák byl, jak má být


Pro nápoj zvaný svařené víno používáme nejčastěji víno červené, na odrůdě v tomto případě moc nezáleží. Červené víno ‒ ať svařené, nebo "syrové" má mnoho prospěšných účinků, které jsou obecně známé: Čistí cévy, zlepšuje trávení, pomáhá při hubnutí.
Méně známé už ale je, že červené víno je velice prospěšné také v chřipkovém období. Má totiž takzvané antivirální a antibakteriální účinky. Že alkohol v těle oslabuje imunitní systém? Některý možná, ale u vína se žádné podobné účinky neprokázaly. Naopak, díky obsahu tříslovin je funkce imunitního systému přímo podporována. Poslední výzkumy opravdu ukazují, že vínem se lze preventivně chránit před virovým onemocněním chřipkou.

To jsou dobré zprávy, že? A teď ještě ten recept na správně připravený svařák:

Potřebujete červené víno, samozřejmě.
Také koření, které se do svařeného vína přidává, asi znáte: hřebíček, skořice, někdo přidává i badyán, citrónová a pomerančová kůra (ta ale není nezbytná ‒ pokud nechcete, nemusí být).
A teď dejte vařit vodu. Ano, vidíte správně, vodu. Vždy použijte přibližně desetinu objemu vína. Když se tedy chystáte připravit svařák z klasické "sedmičky", tedy láhve o objemu 0,75 l, použijte půl až jeden decilitr vody. Do vody vložte koření, řekněme dva dvoucentimetrové kousky skořicové kůry a 6‒8 hřebíčků, případně trochu té zmíněné citrónové a pomer. kůry.
Když tuto směs důkladně povaříte, získáte zlatavou vonnou esenci. Do ní nalijte připravené víno, důkladně ho oslaďte a ‒ nevařte. Jenom je třeba tu voňavou léčivou pochoutku pěkně zahřát, maximálně však na 80 °C. To je teplota, při které by vám z vína začal nenávratně mizet alkohol. A to by byla určitě škoda!


Takže, dobrou chuť!





- Recept na Hruškový punč s překvapením -





Autor neuveden
Názory prezentované
v článku nemusí
korespondovat
s názory
autorky stránek





.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | E-mail | 31. ledna 2014 v 13:08 | Reagovat

Červené víno máme moc rádi.Samozřejmě v množství, které je zdraví prospěšné.A opět jsem chytřejší, vodu jsme do svařáčku nepoužívali. Ale když si to čtu, je to užitečná rada, tak se koření nevaří ve víně. Až se vrátíme z nedělní túry, určitě přijde vhod a vyzkouším podle Vašeho receptu ;-)

2 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | 31. ledna 2014 v 18:23 | Reagovat

Tak ať Vám svařák chutná, a pokud na tůře potkáte sněžného muže, tak ho pozdravujte :-D

3 Jarka Jarka | E-mail | 31. ledna 2014 v 18:56 | Reagovat

Tak u nás na severní Moravě není po sněhu skoro ani památka.Fouká silný vítr, možná snad potkáme nějakého větroplacha ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama