- Umělé maso brzy na našich stolech - co udělá s naším zdravím?

29. července 2013 v 18:29 | Lena |  - Potraviny, výživa

Není to zase tak dávno, kdy jsem se zmiňovala o novém druhu potraviny, nebo energie, který/á bude představen/a v blízké budoucnosti. Kladu si otázku, zdali mezi tuto potravinu lze zařadit umělé maso, na jehož výzkumu a výrobě pracují američtí inženýři, nebo si ještě počkáme a bude se jednat o něco jiného. Každopádně - tato umělinka má v budoucnu nahradit maso skotu, jelikož ten se dle "výzkumů" podílí na globálním oteplování. Bravo. Místo, aby byl vyvinut levný pohonný materiál pro auta, aby tolik neotravoval vzduch, budeme do sebe cpát další náhražky. Vzpomeňme si na geneticky upravované ovoce, kukuřici, klonování a podobně. Co tohle s námi udělá .. Ono totiž zdravý selský rozum ví, že vše, co je vyvinuto uměle, tedy proti zákonům přírody si nějakým způsobem vybere daň svou zpětnou vazbou.

Vědci jedné z mnoha amerických společností před lety vypracovali technologii výroby umělého masa. Věří, že "maso", které vyvíjejí ze svalové tkáně skotu, bude hitem budoucnosti. Má totiž jednu velkou přednost - je mnohem šetrnější vůči životnímu prostředí, než běžný chov hospodářských zvířat, který se podle některých studií podílí na emisích škodlivých skleníkových plynů do ovzduší až 18 %.
Základem procesu se stala výroba masných vláken z buněk svalové tkáně zvířat získaných prostřednictvím biopsie. Tato vlákna získávají pod tlakem různý tvar a poté se pěstují v bioreaktoru. Autoři projektu říkají žertem přístroji, díky jemuž získává výchozí surovina podobu řízku, printer a surovině říkají bioinkoust. Vyrobená svalovina se udržuje napnutá a s podkladem, na kterém drží, je potřeba neustále pohybovat - aby se zasimuloval běžný pohyb svalů.
Podle vědce Patricka Browna, profesora biochemie na Standfordské univerzitě v Kalifornii, je velmi pravděpodobné, že až za několik desítek let bude konzumace laboratorně vyrobeného masa běžnou rutinou.


Na stůl řadového konzumenta se ale tato napodobenina masa hned tak brzy nedostane. "S projektem jsme začali před několika lety a očekávám, že dalších 10 až 20 let potrvá, než začneme maso vyrábět ve velkém," citovala média Posta.
Do té doby je ale nutno ještě zapracovat na barvě a chuti tohoto umělého masa, jehož matkou není kráva, ale laboratoř.. Základem je sice svalová tkáň, ale ..
Umělá svalovina prozatím nemá příliš vábnou barvu, protože její nezdravý vzhled způsobuje nepřítomnost krve v tkáni. Takže přidáme barvičky, umělou vůni, to bude "bomba".

Je ale naprosto nepochopitelné, jak se projeví konzumace umělého masa na zdraví lidí. Se svým názorem seznámila svět lékařka-dietoložka Marina Capovičová:
"Myslím si, že jen čas a pečlivý výzkum nového výrobku mohou dát zelenou jeho výrobě. Nikdo totiž neví, jak se tohle "maso" projeví na našem zdraví po takových 10-15 letech, stejně jako na budoucích generacích. Jen si vzpomeňte, jaké nadšení vyvolalo u všech, když se objevily první geneticky modifikované potraviny (GMO). A teď bedlivě sledujeme, aby se tyto "skvosty" vědeckého pokroku nedostaly na náš stůl. Praxe ukazuje, že pouze přírodní potraviny jsou pro naše zdraví prospěšné. Se zájmem bych osud daného průzkumu sledovala, ale jen sotva někdy doporučím svým pacientům, aby podobné výrobky zařazovali do svého jídelníčku".
Stejně skeptický vztah má k umělému masu i praktikující vegetarián Patr Ščekalev:
"Já osobně si myslím, že je to úplně zbytečný nápad, protože ti, kdo nechtějí jíst maso, se ho vzdají, a žádnou náhražku potřebovat nebudou, a ti, kdo mají maso rádi, budou pokládat nápad vyrábět maso umělé za urážku".

A jak to bude vypadat? Dejme tomu, že obdobně, jako v následujícím úryvku z filmu, jehož pointa je uprostřed. Překlad není nutný, ostatně, pokud dáte prostor Vaší fantazii, ukáže se Vám, že mnohé jeho fáze vysoce korespondují s tématem na této stránce. :)



Takže, bon appetiť!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama