- Domácí tavený sýr bez chemie > návod na výrobu + fotografie

13. června 2013 v 21:50 | Lena |  - Recepty - vaření

Vzhledem k tomu, že klasické tavené sýry, které zakoupíme v obchodech jsou doslova prošpikovány Éčky jsem se rozhodla, že se s Vámi podělím o dva recepty na výrobu sýra, ve kterém, mimo másla a tvarohu, nebo mléka, jako přísadu naleznete malé množství jedlé sody. A to je celé. Žádná Éčka a nic podobného. Mimochodem, ještě před samotným receptem si dovolím předložit takovou malou chuťovku, v podobě názvů látek, které běžně tavené sýry obsahují. Jak moc se dotyčné látky kamarádí s našim organismem se, pokud máte zájem můžete mrknout v seznamu, který u mne najdete ZDE. Jsou to například E 331, 339, 407, 450, 452. Tyto látky mohou způsobovat alergie, při užívání většího množství mohou odebírat z organismu vápník, nebo dokonce poškodit sliznici střeva. A nyní pojďme k receptům:


( 1 )
Ingredience:
1 tvaroh (250g)
Zarovnaná lžička jedlé sody
Lžička másla
Špetička soli
Pokud máte rádi ochucený sýr, přidejte přísady dle chuti - šunku, žampiony, papriku, pažitku apd., žampiony, nebo papriku ale předem poduste a nechte vychladnout

Příprava:
Tvaroh pečlivě rozmícháme se sodou, přidáme případně další přísady a necháme 15 minut odpočinout. Po tomto čase hrudkovitá struktura tvarohu zjemní. V kastrůlku rozpustíme lžičku másla, přidáme do tvarohu, pečlivě zamícháme a zpracujeme. Necháme vychladit v misce. Výsledný efekt: hmota je lesklá, jako klasický taveňák, získá jemně nažloutlou barvu, chuť tvarohu, ani sody není znát, opravdu - tavený sýr. Strukturou je mírně hutnější, než klasický, ale je poměrně chutný.
Vložte do uzavíratelné nádobky a nechte uležet do příštího dne, tento proces je důležitý, ingredience během této doby budou ještě "pracovat", teprve pak je sýr zcela hotov a připraven pro Vaše mlsné jazýčky.
















Tuto dávku jsem dělala z 1,5% tvarohu, příště pro zajímavost zkusím tučnější. Meduňka byla použita pouze pro ozdobu, pak se z ní udělal dobrý čajík :). Mám ještě v záloze jiný recept s jinými ingrediencemi a postupem, až se k výrobě tohoto sýra dostanu, podělím se s Vámi.

( 2 )
1kg tvarohu
litr mléka
lžíce másla
lžičku jedlé sody
sůl
Jako doplněk pro chuť je možno přidat koření, hrášek, papriku, olivy, vejce na tvrdo, či jiné, dle chuti - promíchat
formu na výsledný produkt - dle uvážení

Postup:
Tvaroh vložíme do hrnce, zalejeme mlékem. Přivedeme téměř k varu tak, aby se tvaroh v mléce jemně roztavil, což proběhne během chvilky. Poté, co se mlého srazí a vznikne syrovátka, skrze cedník vše slejeme.
V cedníku nám zbyde natavený tvaroh, který vložíme do hrnce, ve kterém již máme lžíci másla. Osolíme, přidáme koření a sodu. Hmotu postupně zahříváme.
Tvaroh se začne postupně tavit. Pokud máte připravenu i zeleninu, vejce apd., vložíte je k sýru těsně před naléváním do formy.
Ponechte uležet v chladu do druhého dne.


Takže - Bon appétit :)



.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kája Havlová Kája Havlová | E-mail | Web | 14. června 2013 v 18:43

Jé právě jsem narazila na tento blog a musím říct, že je velice kvalitní, moc se mi líbí záhlaví :-)
jinak ke článku: je to velice zajímavý recept, ráda ho zkusím, moc se na to těším :-)

2 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | Web | 14. června 2013 v 19:32

Díky za pochvalu. Recept vyzkoušej :) , já jsem tento druh sýra dělala poprvé, ale mám v plánu experimentovat s ingrediencemi, postupy i novými chutěmi.

3 Verča Verča | Web | 3. srpna 2013 v 21:54

To je super nápad, sýr bez éček :-) s přítelem tenhle recept rádi někdy vyzkoušíme, díky! :-)

4 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | Web | 3. srpna 2013 v 23:13

[3]: Vřele doporučuji. Je opravdu chutný, nedávno jsem jej dělala s paprikou, chutnal všem.. :)

5 Karel Novak Karel Novak | E-mail | 9. března 2014 v 12:24

Recept je pěkný až na titulek... VŠE co je jeho součástí je totiž chemie.. nejen ten chlorid sodný a hydrogenuhličitan sodný.

6 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | 10. března 2014 v 10:53

[5]: Titulek článku byl dle sledování nejčastěji formulovaných dotazů lidí na toto téma přizpůsoben tak, aby byl lépe uchopitelný vyhledavači, a tak následně snadněji vyhledatelný osobami, jež se o recept na výrobu tohoto sýra zajímají.

7 Anabel Anabel | E-mail | 15. září 2014 v 9:07

Vas syr je velmi dobry,'len trosku tam citim tu sodu, nabuduce jej vyskusam dat menej :))) ale dakujem za typ :))) supeeer

8 Dana Dana | E-mail | 21. listopadu 2014 v 8:05

četla jsem váš recept a jenom se chci zeptat,jestli zahříváte i tvaroh,nebo se jenom máslo přidá k tvarohu.děkuji.

9 Leonia - Živá Voda Leonia - Živá Voda | 8. prosince 2014 v 22:42

[8]: Odpověď zaslána @.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama