- Švestkami proti rakovině, na potenci, deprese, zácpu....

20. května 2013 v 20:14 | Lena |  - Zdraví z přírody

Také máte rádi švestky? Ať již čerstvé, šťavnaté, právě utržené ze stromu, kdy nám jejich šťáva stéká až po bradě, nebo v podobě povidel, zavařené, či v sušené formě, toto ovoce obsahuje mnoho přínosných látek pro náš organismus. Podívejme se tedy, které látky to jsou.











Jaké má švestka základní užitečné vlastnosti? Především obsahuje rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Při tepelném zpracování se nepoškozuje, a proto je švestková marmeláda, nebo džem pro krevní cévy stejně prospěšná/ý, jako čerstvé plody.
Draslík odvádí z organismu nadbytek soli a velké množství minerálů má výrazný vliv na stav kardiovaskulárního systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při onemocněních souvisejících s látkovou výměnou.
Používají se i v souvislosti s podporou zažívání, zvýšení apetitu a také mají lehce projímavé účinky. Plody však musí být zralé, jinak může být účinek opačný!
Lena - přidám ještě tip na přípravek proti zácpě: lžičku švestkových povidel rozpustíme s lžičkou másla a teplé sníme. Je to vceku chutné.


Obzvláště je třeba zmínit se o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která pomáhá ke tvorbě hormonů dobré nálady - endorfinů a pomáhá nám tak bojovat se stresem a depresí. Pravidelná konzumace sušených švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky také dobře čistí střeva.
Journal of Agriculture and Food Chemistry uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné ze švestek, je schopen zpomalit šíření některých rakovinových nádorů. Paradoxem je, že kyselina fenolová je jed a ve větší koncentraci je zdraví nebezpečná. Nicméně testy ukázaly, že extrakt působí pouze na nemocné buňky a zdravé nijak nezasahuje. Možná, že tento objev pomůže v boji s jedním z nejrozšířenějších druhů onkologických nemocí - nádorem mléčné žlázy.

Dnes je možné najít v obchodech švestkové víno, vyrobené podle zvláštního receptu, z japonských švestek ume (mimochodem, v čerstvém stavu velmi kyselých, tvrdých a zcela nepoživatelných). Toto víno bylo velmi ceněno ve staré Číně, kde ho dokonce používali jako úplatek, aby se dostali k prestižní funkci. Dobré, drahé švestkové víno je staré několik set let, jelikož švestka špatně kvasí. Dnes se do něj přidává nejčastěji cukr. Získá se sladký dezertní nápoj, jehož odležení netrvá více než rok. Ten si můžeme koupit v obchodě za dostupnou cenu.

Švestky mají v sobě mnoho "sladké" energie. Pomohou nám vyléčit partnerské vztahy, ochrání naše srdce a celkově nás posilní. Po čerpání švestkové energie nám bude dobře, zhruba, jako po tabulce čokolády. Jestliže chcete "zažít krásné léto", sedněte si pod švestku, opřete se zády o strom, dejte si do pusy jednu z jejích švestek, zavřete oči a vnímejte chuť a energii tohoto ovoce. Zhostí se Vás klid a harmonie. Švestka je jako víla, která Vás obejme, pohladí a ukonejší, že věci kolem nás nejsou tak zlé, jak vypadají. Kdyby se Vám náhodou pod švestkou podařilo usnout, nezoufejte, určitě se Vám budou zdát sladké, harmonické sny o světě plném lásky a pochopení… Před usnutím, švestičku, kterou máte v puse, raději snězte..

A na závěr přidám malý receptík, který mne právě napadl. Jedná se o švestkové jednohubky, velmi jednoduché na přípravu. Hodí se k vínu, nebo, jako příloha ke grilovanému masu.

Potřebujeme
Sušené švestky a anglickou slaninu, v poměru 1 : 0,5 , párátka
Množství, dle libosti

Postup
Každou švestku obalíme plátkem slaniny, který jsme před tím rozdělili na dvě poloviny, spojíme párátkem. Na rozehřáté pánvi opékáme po celém obvodu, do doby, až slaninka získá jemnou křupavou kůrku.

Recept také můžeme obměnit s tím, že švestky omyjeme, vypeckujeme, na několik hodin naložíme do sherry, občas promícháme. Poté je vyjmeme, necháme okapat, slaninu překrojíme na půl, obalíme švestky, zajistíme párátkem. Vložíme na máslem vymazaný plech a pečeme na 180 °C cca 13minut.


Dobrou chuť

-
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama