- Rady, tipy, fígle a vychytávky při vaření

22. května 2013 v 22:12 | Lena |  Rady a tipy při vaření

Avokádo neztmavne, pokud jej pokapeme citrónem
Brambory vařené ve slupce se budou lépe loupat, když je přelijeme studenou vodou
Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější, když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme trošku rumu, nebo vanilkového cukru
Nové brambory se lépe škrábou, pokud je namočíme do slané vody
Brambory se lépe vaří, když je vhazujeme až do horké vody, pokud přidáme ocet, nerozvaří se
Bramborák bude chutnější a jemnější, pokud do těsta přidáme tvaroh, nebo smetanu
Do bramborového těsta dáme lžíci octa, nemá pak tendenci rozvařit se
Citrón - pro šťávu nemusíme rozkrojit celý, stačí do něj píchnout dírku a trošku vymačkat, vydrží tak déle. Nebo jej rozkrojíme na půl a rozkrojenými stranami položíme na talíř

Citrusové plody se nám budou lépe loupat, když je nejprve namočíme do teplé vody
Česnek a cibuli je nejlépe skladovat zavěšené, aby měly dostatek vzduchu. Můžeme je dát do punčochy a jednotlivě po každé hlavičce zauzlíkovat a pověsit na chladné místo
Dortový korpus a knedlíky nejlépe nakrájíme tak, že okolo jejich obvodu jednou omotáme nit, stylem, jako bychom jej chtěli zauzlíkovat, krásně se nám pak přeřízne na půl
Domácí šlehačku uděláme z plnotučného mléka a másla. Ohřejeme, mixujeme a po vychlazení ušleháme smetanu
Guláš můžeme místo mouky zahustit chlebem, vločkami, nebo bramborovou kaší
Při grilování nasypte na uhlí sušenou nať tymiánu, nebo rozmarýnu. Maso tak získá zajímavou a neobvyklou příchuť
Houby budou stravitelnější, pokud je před vařením osolíme a zakapeme citrónovou šťávou, při vaření hub přidáváme také kmín
Sušené houby déle vydrží, když k nim do sklenice přidáme pár kuliček pepře
Hořčici oschlou zachráníme, když do ní přidáme kapku citrónové šťávy a pár kapek olivového oleje, rozmícháme
Chléb a pečivo nám vydrží o něco déle, pokud k němu vložíme překrojené jablko
Játra budou chutnější a jemnější, pokud je před zpracováním na několik hodin vložíme do mléka, nebo smetany
Jíška zalitá mlékem, je jako jemná omáčka
Kapr, jeho maso nebude mít bahnitou chuť, pokud ho necháme jeden den před vařením ponořeno v mléce s rozmarýnem, nebo jen v mléce samotném
Kokosové ořechy, jejich skořápky můžeme využít jako misky na zmrzlinu, vypadá to originálně
Aby se nám knedlíky na pařáčku nelepily, stačí jej předtím vymazat olejem
Květák a kapusta při vaření nebudou tolik zapáchat, když do hrnce přidáme kostku cukru
Bílý květák si při vaření uchová svou barvu díky troše octa
Křen čerstvý - jeho chuť zjemníme, pokud kořen na hodinku ponoříme do kysaného mléka
Luštěniny uvaříme rychleji, pokud do vody přidáme trošku jedlé sody, nebo je také dobré oprat je pod vodou, nechat namočené přes noc. Vodu pak již nevyléváme, vaříme, solíme, až po změknutí
Mák bez vůně, vyčpělý oživíme, když jej před použitím mírně opražíme na pánvičce a poté pomeleme
Maso uchováme déle čerstvé, když je zabalíme do listů kopřiv, obložíme plátky cibule, nebo zabalíme do plátna namočeného v octu
Tvrdé maso při vaření rychleji změkne, když přidáme do vody lžíci octa, při dušení lžíci vína
Mléko a pudink se nám při vaření nebudou připalovat, když hrnec nejprve vymažeme máslem
Aby mléko hned nezkyslo, přidáme do něj špetku soli
Moučkový cukr došel? Umeleme si tedy krystal
Mrkev, zelenina obecně nepovadne, když ji vložíme špičkami do sklenice s vodou a dáme do lednice, totéž platí vesměs u každé zeleniny, hlávkový salát, bude také křupavý a nepovadne, pokud jej necháme v míse s vodou. Také pomáhá ponechat zeleninu v mikrotenovém sáčku, orosí se, bude mít vláhu
Omáčky a polevy budou jemnější a lesklejší, když do nich vešleháte žloutek
Omáčka smetanová se nám nesrazí, když do ní přidáme lžičku cukru a pokud přesto sražení nezabráníme, rozmixujeme ji
Ořechy nebudou hořké, pokud je vložíme do slané vody
Oschlý sýr zachráníme ponořením do mléka
Ovoce v košíku se nebude ihned kazit, když k němu přidáme pár stroužků česneku, nebo je vložíme pod pyramidku
Ocet a olej si můžeme dochutit bylinkami a kořením, které v něm necháme louhovat
Pánvičku před smažením potřeme syrovou bramborou, pak se nám nebude tolik připalovat
Párky neohříváme přímo ve vodě, ale vkládáme je do hrnce na sítkový pařáček, (na kterém běžně ohříváme houskové knedlíky), jinak mohou popraskat. Pokud i přesto prasknou, je to známka, že obsahují velké množství sójové mouky, která vařením zvětšuje svůj objem
Aby nám trouba pekla rovnoměrně, dáme na plech pár kostek cukru
Pečivo z křehkého těsta bude jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíme buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami množství zakysané smetany
Na pudinku se nevytvoří škraloup, pokud jej posypeme cukrem
Připálenou čočkovou polévku zachráníme několika kapkami citrónu
Rýže bude chutnější, když ji před vařením opražíme na pánvičce, při vaření můžeme přidat cibuli
Mírně připálenou rýži zachráníme, když na ni přiložíme krajíc chleba, který pohltí zápach a chuť po spálenině
Řízky obalování - k vejci můžeme přidat trochu piva a kapku oleje, budou mít lepší chuť, nebo jen vodu, lépe se tak našlehá
Řízky - jiná chuť, pokud chceme řízky něčím obzvláštnit, je k dostání různé koření určené přímo na řízky, při obalování se vsype do rozšlehaného vajíčka
Řízky se nám nebudou připalovat, když přidáme do rozehřátého tuku silnější kolečka syrového bramboru, nebo mrkve
Sekt v otevřené láhvi nevyprchá, když do hrdla zastrčíme malou nerezovou lžičku
Sníh z bílku bude pevný a tuhý, když jej šleháme v páře a přidáme kapičku octa
Slanina - rovných plátků při krájení docílíme, když je před krájením dáme na pár minutek do mrazáku
Strouhanku můžeme ještě před obalováním dochutit bylinkami a kořením. Můžeme taky přidat plátky mandlí a křupinky
Sklenice při nalévání horké vody nepraskne, když v ni necháme kovovou lžičku
Sýr při strouhání se nebude na struhadlo lepit, potřeme-li struhadlo nejprve olejem, bude se i lépe umývat
Oschlý sýr zachráníme ponořením do mléka
Spálený zápach v kuchyni při vaření může "vytáhnot" několik krajíců chleba, které po místnosti rozložíme
Sůl - aby nám neztvrdla, dáme do ní zrka rýže
Těstoviny vaříme ve vodě s kapkou oleje, tak se nám neslepí
Tvrdý salám lehce oloupeme, když jej na chvíli ponoříme do teplé vody
Přebytečný tuk z jídel nejlépe odstraníme, když ho necháme vychladnout a pak jen odebereme bílý strup tuku
Vejce se budou lépe loupat, když do vody, ve které je vaříme dáme ocet, zabráníme tak i případnému popraskání
Vejce vydrží déle čerstvé, když se potře vrstvou sádla
Zavařování, aby sklenice nepraskaly, je dobré je předehřát dříve, než do nich nalijeme horký džem
Zeleninovou polévku můžeme zahustit taveným sýrem, dětskou, nebo kukuřičnou krupičkou
Zelenina se osmaží dozlatova, když do oleje přidáme trochu cukru


Zajímavé rady a tipy pro DOMÁCNOST naleznete ZDE

- Další tipy budou postupně přidávány -
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Khalia Khalia | Web | 23. května 2013 v 19:06 | Reagovat

Ahoj, zdravím tě, Leno, máš nádherný blog a děkuji Ti za to, co pro lidi děláš :)) Fakt skvělé, jen tak dál, přidávám si Tě na svých stránkách k oblíbeným odkazům :-) Zasloužíš si to :-) ♥ ^^

2 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | Web | 23. května 2013 v 19:42 | Reagovat

Milá Khalio, velice Ti děkuji za krásná  a upřímná slova. Moc si toho vážím. Přeji Ti v životě hodně štěstí a Sluníčka ♥ . A samozřejmě taky Lásky, bez té by to nešlo... :)

3 Anče59 Anče59 | E-mail | 15. března 2015 v 23:27 | Reagovat

Super

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama