- Kompletní seznam Éček a přídatných látek v potravinách > E 100 - E 280

25. května 2013 v 21:04 | Lena |  - Potraviny, výživa

Přidávaná Éčka v potravinách jsou nám velmi dobře známá. Ne všechna jsou však prospěšná a s naším zdravím si nemohou podat ruku. Některá způsobují nepříjemné projevy ve formě různých alergií, nebo v našem organismu mohou působit potichu, nepozorovaně, a v době, kdy to budeme nejméně čekat, v plné síle udeřit ze zálohy. Jelikož Éček je opravdu spoustu, trochu jsem se jim podívala na kobylku.

Vysvětlivky označení:
škodlivost 1 - 6 > nejvyšší hodnota představuje nejvyšší míru škodlivosti
zdraví neškodné -
pro děti nevhodné -
způsobuje alergie -
původ živočišný -
nebezpečné pro zdraví -
látka v Čr zakázaná -


E 100Kurkumin ( Cl přírodní žluť 3 )1
E 101Riboflavin ( vitamín B2 )1
E 101Tartrazin ( Cl potravinářská žluť 4 )4
E 103Chinolinová žluť ( Cl potravinářská žluť 13 )3
E 107Žluť 2G6
E 110Žluť SY ( Cl potravinářská žluť 3 )5
E 1100Amyláza1
E 1102Glukosaoxidasa4
E 1103Invertasa2
E 1105Lysozym2
E 120Košenila, kyselina karmínová, karmíny6
E 1200Polydextrosy2
E 1201Polyvinylpyrrolidon4
E 1202Polyvinylpolypyrrolidon4
E 121Citronová červeň 26
E 122Azorubin ( Cl potravinářská červeň 3, Karmoisin )3
E 123Amarant ( Cl potravinářská červeň 9 )6
E 124Ponceau 4R ( Cl potravinářská červeň 7 )5
E 127Erythrosin ( Cl potravinářská červeň 14 )4
E 128Červeň 2G ( Cl potravinářská červeň 10 )5
E 129Červeň Allura AC ( Cl potravinářská červeň 17 )4
E 131Patentní modř V4
E 132Indigotin ( Cl potravinářská modř 1 )5
E 133Brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 )5
E 140Chlorofyly a chlorofyliny0
E 1400Dextriny2
E 401Škrob pozměněný působením kyseliny2
E 1402Škrob pozměněný působením zásady2
E 1403Bělené škroby2
E 1404Oxidovaný škrob2
E 1405Škrob pozměněný působením enzymů2
E 141Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů1
E 1410Fosfát škrobu2
E 1411Diškrobový glycerol3
E 1412Zesíťovaný fosfát škrobu2
E 1413Fosfát zesíťovaného fosfátu2
E 1414Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu2
E 142Zeleň S ( CI potravinářská zeleň )3
E 1420Acetát škrobu2
E 1422Acetát zesíťovaného adipátu škrobu2
E 143Fast green FCF4
E 1440Hydroxypropylether škrobu2
E 1442Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu2
E 1450Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu2
E 1452Škrobový oktenylsukcinát hlinitý ( SAOS )3
E 150Karamel1
E 1503Ricinový olej3
E 1505Triethyl-citrát1
E 151Brilantní čerň BN4
E 1517Glyceryl-diacetát2
E 1519Benzylalkohol3
E 1520Propylenglykol3
E 153Uhlík z rostlinné suroviny ( Rostlinná čerň )3
E 154Hněď FK ( CI potravinářská hněď 1 )4
E 155Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 )5
E 160aKaroteny ( CI potravinářská oranž 5 )1
E 160a
(i)
Směs karotenů1
E 160a
(ii)
Beta-karoten (provitamín A)1
E 160bAnnato, Bixin, Norbixin4
E 160cPaprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin1
E 160dLykopen ( Přírodní žluť 27 )1
E 160eBeta-apo-8-karotenal1
E 160fEthylester kyseliny beta-apo-8-karotenové1
E 161aFlavoxantin1
E 161bLutein ( Smíšené karotenoidy, xanthofyly )1
E 161cKryptoxantin0
E 161dRubixantin1
E 161eVioloxantin1
E 161fRhodoxantin1
E 161gKanthaxanthin ( CI potravinářská oranž 8 )3
E 162Betanin ( Betalainová červeň )1
E 163Anthokyany0
E 166Santalové dřevo0
E 170Uhličitany vápenaté1
E 171Oxid titaničitý ( titanová běloba )3
E 172Oxidy a hydroxidy železa2
E 173Hliník ( CI kovový pigment )4
E 174Stříbro4
E 175Zlato1
E 180Litholrubin BK4
E 182Orchil ( Lakmus )4
E 200Kyselina sorbová3
E 201Sorban sodný ( Sorbát sodný )3
E 202Sorban draselný ( Sorbát draselný )3
E 203Sorban vápenatý ( Sorbát vápenatý )3
E 209Heptyl p-hydroxybenzoát ( Heptylparaben )4
E 210Kyselina Benzoová5
E 211Benzoan sodný ( Benzoát sodný )4
E 212Benzoan draselný ( benzoát draselný )4
E 213Benzoan vápenatý ( benzoát vápenatý4
E 214
Ethylparahydroxybenzoát ( Ethylparaben,
Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové )
4
E 215Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl4
E 216
Propylparahydroxybenzoát ( Propylparaben,
Propylester kyseliny p-hydroxybenzoové )
4
E 217
Propylparahydroxybenzoát sodná sůl4
E 218Methylparahydroxybenzoát ( Methylparaben )4
E 219Methylparahydroxybenzoát sodná sůl4
E 220Oxid siřičitý5
E 221Siřičitan sodný5
E 222Hydrogensiřičitan sodný5
E 223Disiřičitan sodný ( Pyrosiřičitan sodný )5
E 224Disiřičitan draselný ( Pyrosiřičitan draselný )5
E 225Siřičitan draselný5
E 226Siřičitan vápenatý5
E 227Hydrogensiřičitan vápenatý5
E 228
Hydrogensiřičitan draselný ( Kyselý siřičitan
draselný )
5
E 230Bifenyl ( Difenyl )5
E 231Orthofenylfenol ( O-Fenylfenol, Orthoxenol )4
E 232Otthofenylfenolát sodný5
E 233Thibendazol4
E 234Nisin0
E 235Natamycin ( Pimaricin )3
E 236Kyselina mravenčí3
E 239
Hexamethylentetraamin ( Urotropi,
Methenamin, Hexamin )
4
E 240Formaldehyd6
E 242
Dimethyldikarbonát ( DMDC,
Dimethylpyrokarbonát )
3
E 249Dusitan draselný5
E 250Dusitan sodný5
E 251Dusičnan sodný ( Chilský ledek4
E 252Dusičnan draselný ( Ledek )4
E 260Kyselina octová1
E 261Octan draselný2
E 262Octany sodné2
E 263Octan vápenatý2
E 265
Kyselina octová bezvodá
( Anhydrid kyseliny octové )
1
E 270Kyselina mléčná1
E 280Kyselina propionová3


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama