- Dobré pivo - jak poznat kvalitní načepování a čistotu sklenice > tipy

8. května 2013 v 18:03 | Lena |  - Rady a tipy


Řadíte se mezi lidičky, kteří občas nepohrdnou pivem a zejména v létě, kdy je horko, Vás tato tekutina v orosené sklenici svou charakteristickou chutí dokáže příjemně uvolnit? Nejste však sběhlí v náležitostech, jak poznat, zda Vám pivo načepovali správně, či Vás zajímají jiné, základní informace, jak se nenechat napálit jeho špatnou kvalitou? Pak jistě uvítáte pár rad a fíglů, jak se nenechat vyvést z míry a mít přehled. Tyto tipy mám od svých kamarádů a známých, kterým je tento zlatavý mok blízký a "něco" o něm ví. ;-)


V základu ještě zmíním několik informací o pivě a jeho vlastnostech.
Obsahuje totiž, samozřejmě v závislosti na použitých ingrediencích a technologii zpracování různé vitamíny a minerály, z nichž bychom mohli jmenovat známou skupimu B, tedy konkrétně vitamín B1, B2, B6, niacin a riboflavin, pak také stopové prvky hořčíku, draslíku, či fosforu aj.

Samotný chmel, který se řadí k základním ingrediencim k výrobě piva, v malém množství obsahuje látky podobné hormonu estrogenu a hořké látky, které podporují sekret žluči, a tím přispívají k lepšímu trávení.


Jak se dělí pivo dle způsobu načepování
Hladinka - jde o rychlý způsob nalévání, kdy je pivo načepováno tzv. na jeden zátah
Mlíko - do sklenice je natočena jen pěna, pivo tak získá na jemnosti díky nízkému obsahu oxidu uhličitého
Šnit - je naplněna pouze část sklenice, tento způsob čepování se používá při různých degustacích
Čochtan - do sklenice se načepuje pouze pivo bez pěny

Zkušený výčepní Vám načepuje pivko tzv na jeden zátah, zhruba v časovém rozmezí cca 8-10ti vteřin. Nicméně, zde se názory zkušených milců kontra výrobců piva trochu rozcházejí. Výrobci pivního moku tvrdí, že nejlepší způsob čepování je na třikrát, tímto postupem je údajně jeho chuť lepší.

Jak poznat kvalitu čistoty sklenice a je-li pivo správně načepováno
Pěna musí vypadat, jako hustá šlehačka, být bez pórů, světlejšího, jasného zabarvení.
Dále, jak si v dané restauraci váží hostů, poznáte dle čistoty sklenic, do kterých je tento mok čepován. Pokud je Vám pivo přineseno, nesmí obsahovat bublinky. Ty se sice tvoří při čepování, ale poté tam nemají co dělat. Pokud se přesto objeví, je to známka, že sklenice před naléváním nebyla zcela čistá a obsahovala prach, který po načepování obalila tekutina. U pečlivě umyté sklenice pivní pěna při upíjení tvoří na jejích stěnách tzv kroužky, ulpívají na jejím povrchu.

Jak rozpoznat čistotu trubek výčepu
Čistota trubek, skrze které pivní tekutina při čepování prochází ovlivňuje chuť a vůni tohoto moku. Nakolik jsou čisté můžete rozeznat dle mírného zanesení, či kalu v pivě, který postupně klesá ke dnu. Takovéto pivo zároveň chutná, jako upocené, uležené a zatuchlé ponožky.
Pozor - druh pivka, u kterého je případný zákal v pořádku je kvasnicové.


Takže, pivu zdar ;-)







.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | Web | 16. července 2013 v 0:29 | Reagovat

K dotazu čtenáře Pavla, ze dne 15. 7., 10 : 22h: Ahoj Pavle, jak je psáno v článku, tyto tipy jsou získány od známých, čili na Tvůj dotaz bych se musela přeptat přímo těchto fajnšmekrů, se kterými budu ale v  kontaktu  zhruba za několik týdnů, možná i později. Takže, pokud Tě to i nadále zajímá, dej vědět, budu na Tebe pamatovat a položím dotaz :) . Promiň, Tvůj komentář jsem zde nezařadila, neboť v něm udáváš přímý link a kontakt na stránky, které se zabývají prodejem určitých "komponentů", což je reklama, a to já nepodporuji. Prozatím přeji hezký den.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama