- Recept na fialkovou zmrzlinu podle císařovny Sisi

6. dubna 2013 v 18:20 | Lena |  Recepty - sladké mňamky :)


Tato velmi známá císařovna byla údajně opravdu pozoruhodnou ženou
a osobností s nádhernými vlasy a velmi štíhlou postavou.

V jídle si však neodříkala vůbec nic, naopak měla velmi ráda sladkosti a obzvláště milovala zmrzlinu, kterou nazývala fialková. Někdy si ji nechávala připravovat až několikrát denně a jelikož recept na tuto pochoutku se zachoval do dnešních dnů, dovolím si Vás, kteří jej ještě neznáte s ním seznámit.


K přípravě je zapotřebí:
1/4 l mléka
60 kvítečků fialky
50 g moučkového cukru

30 kvítků svaříme v oslazeném mléce a po dostatečném ustání (cca jeden den) přecedíme přes velmi jemné sítko. Tehdy se tato směs nechávala delší dobu chladit, dnes můžeme využít mrazící box v našich ledničkách. Ztuhlou zmrzlinu dle vlastní fantazie naservírujeme a zbývajícími kvítky ozdobíme.

K tomuto původnímu receptu přidám ještě jeden:
2 dl volně sypaných fialkových kvítků
3 dl smetany ke šlehání
50 g cukru
2 žloutky
hrst rozinek

Lístky fialek zalejeme 1 dl vařící vody a necháme 24 hodin vyluhovat. Šťávu procedíme do smetany, přidáme žloutky, cukr, hrozinky a směs zmrazíme.


Přeji dobrou chuť

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 hannie hannie | Web | 6. dubna 2013 v 18:22 | Reagovat

zní to zajímavě. :)

2 Natalia. Natalia. | Web | 6. dubna 2013 v 18:45 | Reagovat

Zajímavé :-)

3 Mirek Mirek | Web | 21. května 2013 v 11:25 | Reagovat

Ten první recept je původní? Protože to by byla ta zmrzlina bez smetany nebo žloutku a to si tak nějak nedovedu představit

4 Živá Voda - Lena Živá Voda - Lena | Web | 21. května 2013 v 13:50 | Reagovat

[3]: Tento recept byl opsán z jedné staré knihy, kde byly zmínky o císařovně. Vzhledem k tomu, že se jednalo o dobu minulou - věřím tomu, že mléko kdysi obsahovalo mnohem více tuku, bylo daleko smetanovější, kvalitnější, než dnes, kdy je z něj smetana víceméně odstřeďována a prodává se zvlášť, čili pijeme spíše vodu. A i mléka plnotučná jistě nedosahují kvality mléka z této minulé doby. Dnes se tedy smetana do zmrzlin "musí" přidávat, kdysi obsahovalo smetanu v tak vysokém množství, že to nebylo potřeba. Takže já si to docela představit dovedu ;-).

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama