- Glutamát, dochucovadlo > podílí se na vzniku autismu, obezity a jiných obtíží

15. dubna 2013 v 0:07 | Lena |  - Potraviny, výživa

Je mezi námi stále velké procento lidí, kteří si oblíbili a pravidelně navštěvují různé rychlé občerstvení tzv čínských restaurací, nebo si libují v přípravě sáčkových polévek a podobně.

Zde však nenápadně číhá poměrně nemalé riziko. Glutamát je totiž svým způsobem neurotoxický. Na jedné straně se aminokyselina glutamát v poměrně velkém množství nachází v mozku savců - tedy i nás lidí, kde plní funkci, jako hlavní přenašeč nervových vzruchů. V našich mozcích vyvolává a ovlivňuje mnoho fyziologických procesů, jako je proces učení a paměti, koordinace pohybů, nebo přenos bolestivých podnětů.
Při požití jídla s přídavkem glutamátu se jeho obsah v mozku zvýší až 45krát. U některých osob může tak rychle vzniknuvší nárůst vyvolat zdravotní potíže ve formě náhlého zvýšení krevního tlaku a silné nevolnosti. Jelikož je takovýto nárůst vyvolán uměle, pro organismus některých jedinců může být nebezpečný. Byly evidovány i případy náhlé smrti v důsledku zvýšené dráždivosti srdce. (poznámka - Lena: Já sama jsem jednou byla přímým svědkem, kdy téměř okamžitě po konzumaci nějakých "čínských nudlí", byl dotyčný odvezen rychlou záchrannou službou, jelikož zrudnul a zkolaboval). Nežádoucí reakce se však může údajně objevit i po dvou dnech.

Dle různých studií může u někoho glutamát v potravinách po pozření, či dlouhodobém požívání způsobit i epileptický záchvat, deprese, autismus, obezitu, chronické bolesti, migrény, neurodegenerativní nemoci, vývojové poruchy mozku, poruchy učení u dětí. Proto ten příměr - glutamát je neurotoxický.

Co je to vlastně glutamát
Jedná se o sodnou sůl kyseliny glutamové, je to aminokyselina, která je stavebním kamenem bílkovin, mnoho jí obsahují obiloviny a luštěniny. Tato látka se používá pro zvýraznění chuti, zejména v čínské kuchyni. Chuť glutamanu sodného je vedle čtyř základních chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) tzv. pátou chutí, které se říká "umami" a je odvozena z japonštiny (umai - česky chutný, delikátní). Najdeme ho v mnoha potravinových produktech, sójových omáčkách, nesou označení E 620 - E 625, nebo pod názvy hydrolyzované proteiny, kvasničný, či sójový extrakt. Při jejich přípravě se vázaný glutamát uvolňuje z bílkovin a ve vysoce škodlivé volné formě zůstává v produktu.

Glutamát přijatý potravou také prostupuje placentou, do krve plodu a následně do jeho mozku. Vyvíjející se mozek je na tyto látky zhruba 4krát citlivější, než mozek dospělých. Zjistilo se, že hladina glutamátu v mozku plodu je dvojnásobná v porovnání s hladinou glutamátu matky. Tyto látky v mozku zůstávají až do dospělosti a mohou mimo jiné způsobovat také hyperaktivitu.

Dle důležitých studií se prokázalo, že glutamát přijatý potravou velmi rychle vstupuje do některých částí mozku, které nejsou chráněny hematoencefalickou bariérou. V těchto oblastech je údajně vstup glutamátu do mozku až tisícinásobný v porovnání s jeho normálními oblastmi. Pokud má někdo zdravotní problémy ve formě cukrovky, hypertenze, nádorů, cévní obtíže, je tato bariéra v mozku narušena a takovíto lidé jsou rizikovým faktorům po požití glutamátu vystaveni mnohem více, než lidé bez těchto problémů.
Dokonce se hovoří, že přídavné látky, jako je glutamát se přidávají i do některých pokrmů pro batolata. V této dětské výživě jsou většinou hlavním zdrojem volného glutamátu hydrolyzované proteiny.

Rozhodně stojí za to, dle etiket na výrobcích kontrolovat, co kupujeme, ikdyž ne vždy na nich musí být veškeré složení výrobku uvedeno. Není to totiž zcela přesně kontrolováno.




- Tento článek mi byl zaslán -
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama