- Cibulí proti chřipce a nachlazení - návody, recepty

25. března 2013 v 22:03 | Lena |  - Zdraví z přírody

Chřipka je věčným strašákem, číhá na nás zejména v zimním období,
ale jejími viry se múžeme potrápit i v létě, ikdyž tento jev nebývá příliš častý.

Jeden z návodů na této stránce, jak se vyhnout tomuto nepříjemnému stavu organismu Vám předkládám. Obdržela jsem jej od známých, kteří se dle něj řídí a chřipka se jim již léta vyhýbá obloukem, přestože bývali nemocní velice často. Zda je to způsobeno samotnou cibulí, či jen jejich lepším stavem imunity nevím, každopádně, tento návod není od věci.


A ještě jedna má poznámka a tip: cibule, jako jedna z mála druhů živých potravin disponuje určitým druhem záření, díky kterému do sebe vtahuje nepříznivé látky z ovzduší. Proto, pokud ji rozkrojíte a daný den nespotřebujete celou, dejte ji do skleněné, uzavíratelné nádobky a vložte do ledničky. Měli by jste ji však spotřebovat co nejdřívě. Pokud ji však 24hodin ponecháte na vzduchu v místnosti, V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ JI NEKONZUMUJTE!! Bude totiž TOXICKÁ. Takovouto cibuli bez milosti vyhoďte. Po jejím pozření sice neumřete :), ale proč si zbytečně zatěžovat organismus.

A zde prosím, jak obelstít chřipku
V roce 1919, kdy silné a těžké pandemii chřipky podlehlo mnoho lidí, lékař navštívil řadu rodin s dotazem, jestli potřebují pomoc proti chřipce. Mnozí už byli nakažení, mnozí již zemřeli. Lékař totiž jednou potkal sedláka a k jeho překvapení byli všichni z rodin zdraví. Když se zeptal, co dělají jinak než ostatní, selka mu odpověděla, že DO MÍSTNOSTÍ DALI NÁDOBY S NEOLOUPANOU CIBULÍ. Lékař jím pochopitelně nevěřil a ptal se, jestli by mu dali jednu jejich cibuli, aby si ji prohlédl pod mikroskopem. Dostal ji, prohlédl a našel na ní viry chřipky. Cibule evidentně pohltila všechny bakterie a viry a uchránila rodinu zdravou. Slyšela to jedna kadeřnice a v provozovně postavila několik hrnků s cibulí a jako zázrakem se nikdo z personálu chřipkou nenakazil, ačkoliv byli nechráněni a ve stálém styku se zákazníky. Protože je to laciná věc, vyplatí se zkusit, jak doma, tak v zaměstnání a uvidí se, jestli to bude účinkovat. My jsme to udělali a chřipku jsme opravdu nedostali. Když to pomůže Tobě a Tvým blízkým ke zdraví, je to jen dobře.

Sirup proti kašli
3 cibule nakrájíme na kostičky, nebo kolečka. Postupně je vrstvíme do nádobky a prosypáváme cukrem. Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.
Můj tip: nepoužívejte kovovou lžičku, ale umělohmotnou. Platí také zejména, pokud chcete např v čaji zachovat vit. C, z citronu, jehož šťávu jste si do něj vymačkali. Při styku s kovem se totiž vitamín C ničí.

Čajík z cibule
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vylouhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Salát proti chřipce
1/2 kg kysaného zelí (při nákupu v obchodě pozor na přidaná Éčka, hledejte výrobek, kde nejsou obsažena), 2 mrkve, dále vše po 1ks: cibule, větší jablko, lžíce strouhaného křenu, zakysaná smetana
Postup: Kysané zelí a cibuli nakrájíme, mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen, zalijeme smetanou a promícháme.

Křen + med
Křen najemno nastrouháme, 2 lžíce smícháme s lžící medu. Užíváme 3x denně jednu čajovou lžičku, pro děti dáme poloviční dávku.
Po chvíli se nám spustí rýma, snadněji budeme odkašlávat a rovněž se nám bude lépe dýchat.

Obklad ze sádla
Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal.
Na pruh plátna namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla + nastrouháme trochu muškátového oříšku (až se utvoří tenká vrstva). Přikryjeme dalším plátnem. Položíme na krk a ovážeme teplým šátkem.
Můj tip: nejlepší sádlo je uškvařené doma. Zakoupené v obchodě může obsahovat různé příměsi. (opatříte si syrový špek, nejlepší je samozřejmě domácí - pokud je možnost, nakrájíte na kostičky a pomalu škvaříte. Případná pěna na povrchu se odstraňuje)

"Medvědí" mléko
Na tyto řádky mají zákázán vstup děti :). Tento recept je skvělý a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení.
Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno budete jako rybička.

Zázvorový čaj
10g čerstvého strouhaného zázvoru vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho vymačkáme přes cedník.
Do čaje se přidá šťáva z jednoho citrónu, nebo pomeranče, můžeme osladít a pijeme horké.

Proti nachlazení / tento čajík piji já a moc mi chutná ;-)
Lžíci majoránky spolu s 1-2 plátky cibule uvedeme ve 2dcl vody do varu. Poté odstavíme a necháme cca 4min louhovat. Přecedíme, dle chuti osladíme medíkem, přidáme šťávu z citrónu.

Bolest v krku
1/ Co 2 hodiny rozkousat a sníst stroužek česneku a pít čaj z tymiánu.
Můj tip: občas rozkousejte, zničí bakterie v ústní dutině, ale tuto variantu střídejte a česnek prolisujte, nemusíte již tolik kousat, jelikož česnek je velmi dráždivý, pozor tedy na zubní sklovinu.
2/ Kloktat slanou vodou
3/ Cumlat koření hřebíček během dne.
Můj tip: kousání hřebíčku pomáhá i na osvěžení dechu.
4/ Obklad na krk: vyždímat plenu namočenou ve slané studené vodě, překrýt igelitem, na to suchý ručník. Mít přiloženo 2 hodiny.
5/ Kostku tvarohu rozmačkáme vidličkou a rovnoměrně rozložíme na kapesník, zabalíme do šátku, přiložíme na krk a zavážeme. Necháme půl dne nebo přes noc.

Citrónové rozinky
Balíček rozinek spaříme horkou vodou, necháme okapat, nebo osušíme a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citrónů a necháme několik hodin nasáknout. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak v našem organismu silnější účinek. Každodenní zobání takto upravených rozinek je skvělou prevencí proti infekci. Uchováváme v chladu.

Polévkový vyprošťovák:
1 cibuli nakrájenou na drobno, 4 rozmačkané stroužky česneku, 1 chilli papričku, nastrouhaný 2 cm plátek zázvorového kořene, bílá část pórku zhruba 10 cm. Vše zalejeme 0,3 l horkého slepičího vývaru. Pozřeme horké, poté zhruba na 3-4 hodiny zalehneme do postele a řádně se vypotíme. Kůru je možno zopakovat, v závislosti na zdravotním stavu.


Lena


Tato stránka zůstává "otevřená" a pokud přijdu na nějaký nový receptík, vložím.





- Článek bez mého souhlasu nelze šířit -
Děkuji, že to respektujete








.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama